بیان بین الصلاتین

حدیث گفتار روز
( بحار، ج 69، ص 199)

الْحَسَدُ ماحِقُ الْحَسَناتِ حسد

موجب نابودی ارزش و ثواب حسنات می گردد. ( بحار، ج 69، ص 199)

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
با تبریک و گرامیداشت دهه ولایت

سلام علیکم و تبریک ولادت امام هادی علیه السلام
الْحَسَدُ ماحِقُ الْحَسَناتِ حسد موجب نابودی ارزش و ثواب حسنات می گردد.( بحار، ج 69، ص 199)
حسد به معناى آرزوىِ نابودی نعمت‌ها و داشته‌هاى دیگران و خواستن نعمت فقط برای خود است. بر خلاف غبطه که آدمى آرزوى نابودی نعمت دیگران را ندارد، بلکه فقط می‌خواهد او نیز از آن نعمت بهره‌مند شود.
چند راهکار برای رفع حسادت
1. دعا کردن برای طرف مقابل
2. شناسایی عوامل حسد مثل دشمنی و کبر و برطرف کردن آن
3. داشتن و نداشتن نعمت بلکه همه چیز را ازخدا بدانید
4. توجه به این نکته که حسد باعث نابودی حسنات خود فرد می شود که در بیان شریف امام هادی علیه السلام اشاره شده بود.
خداوند ما را از شر رذائل اخلاقی و حسادت ها مصون بدارد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.

جزئیات
حدیث گفتار روز
( وسائل الشیعة ؛ ج‏3 ؛ ص229)

سلام علیکم.بسم الله الرحمن الرحیم. از حضرت صادق علیه السلام روایت شده که رسول خدا صلی الله علیه وآله فرمودند إِذَا عَمِلَ‏ أَحَدُکُمْ‏ عَمَلًا فَلْیُتْقِن‏.

هرگاه کسی از شما کاری کرد، محکم کاری کند.( وسائل الشیعة ؛ ج‏3 ؛ ص229)

حضرت محمد (ص)
توضیح حدیثتوضیحات

به مناسبت روز کارمند چند نکته کوتاه درباره احکام کارمندان عزیز عرض می شود:
1. بر کارمندان لازم است بر اساس قوانین و مقررات، انجام وظیفه نمایند و کاری که بر خلاف قانون یا سبب تضییع حقوق دیگران است، جایز نیست.
2. اگر کارگر و کارمند، گزارش غیر واقعی از کار خود بدهد حقوق و مزایایی که در مقابل گزارش غیر واقعی خود می گیرد، حرام است.
3. برای کارمندان حرام است در برابر انجام کار مشتریان که برای آن استخدام شده اند و در برابر آن هر ماه حقوق دریافت می کنند، از مشتریان چیزی بگیرند.اجوبه الاستفتائات س 1242
4. برای مدیران و مسئولین و سایر کارمندان حرام است در اموال دولتی تصرّفات شخصی کنند مگر آن که مطابق با قوانین و مقررات باشد.اجوبه الاستفتائات س 1965
خداوند توفیق خدمت بهتر و شایسته تر را به مردم عنایت فرماید به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد

روز کارمند
جزئیات
حدیث گفتار روز
سوره مبارکه نساء آیه 59

خداوند متعال در آیه 59 سوره نساء می فرماید: یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا أَطیعُوا اللَّهَ وَ أَطیعُوا الرَّسُولَ وَ أُولِی الْأَمْرِ مِنْکُم.

ای کسانی ...

قرآن کریم
توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
با تبریک و گرامیداشت دهه ولایت
خداوند متعال در آیه 59 سوره نساء می فرماید: یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا أَطیعُوا اللَّهَ وَ أَطیعُوا الرَّسُولَ وَ أُولِی الْأَمْرِ مِنْکُم.
ای کسانی که ایمان آورده ‏اید! از خدا اطاعت کنید و از پیامبر خدا و صاحبان امری که از میان شما هستند نیز اطاعت کنید.
خداوند متعال به مومنین دستور فرموده است که از پیامبر اکرم بدون هیچ قید و شرطی اطاعت کنند. این نشان از عصمت پیامبر دارد زیرا در خطا و گناه نباید از کسی پیروی کرد.
خداوند در ایه ای که تلاوت شد، بدون هیچ نوع تفاوتی اطاعت اولو الامر را مانند اطاعت رسولش دانسته است. این مطلب نشان از عصمت اولو الامر نیز دارد. خداوند متعال در آیاتی دیگر معصومین را معرفی کرده است. مانند آیه 33 سوره احزاب که اهل بیت را به عنوان معصوم و پاک از خطا و گناه معرفی کرده است. إِنَّمَا یُرِیدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَیُطَهِّرَکُمْ تَطْهِیرًا. خدا می خواهد پلیدی را از شما اهل بیت دورکند و شما را چنان که باید پاک گرداند.
خداوند توفیق اطاعت و پیروی از خودش و رسولش و اهل بیت علیهم السلام را به ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.

جزئیات
حدیث گفتار روز
«الکافی، ج 5، ص 78»

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم از رسول خدا صلی الله علیه و آله روایت شده که می‌فرمایند: اَلْعِبادَةُ سَبْعُونَ جُزْءً اَفْضَلُها طَلَبُ الْحَلالِ.

عبادت هفتاد جزء است که برترین آنها کسب روزی حلال است . «الکافی، ج 5، ص 78»

حضرت محمد (ص)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته در مورد نقد و نسیه :
1‌. یکی از راه‏های کسب سود حلال معامله نسیه است؛ خصوصیت معامله نسیه این است که کسب سود از این راه، بدست آوردن سود قطعی و حلال است و صاحب سرمایه در ضرر طرف مقابل شریک نیست. بطور مثال شخصی که پول دارد می تواند با خرید نقدی جنس و فروش نسیه یا قسطی آن به قیمت بیشتر، سود حلال به دست آورد مثلا کسی ماشینی را بطور نقد به سی ملیون خریداری کند و سپس یکساله به سی سه ملیون بفروشد که سه ملیون سود قطعی و حلال است.
2. در معامله‌ نسیه باید قیمت و مدت مشخص و معلوم باشد, فروشنده و خریدار می‌توانند ابتدا در مورد قیمت و مدت با هم صحبت کنند که به تناسب مدت، قیمت زیاد ‌یا کم شود اما عقد معامله باید بر یک قیمت و مدت معین بسته شود.
3. مشتری با وجود توانایی باید بدهی خود را در موعد مقرر بپردازد و در صورت تاخیر در پرداخت، گرفتن مبلغ اضافی حرام‌است.‌[ مراجع مسأله 2105 - 2108 ؛ جامع المسائل ج1 س 1041 اجوبه س 1592؛ امام ج2 استفتائات دین س 5؛ صافی جامع الاحکام ج2 س 1995- جامع المسائل فاضل ج1 س 1184]
خداوند متعال توفیق کسب روزی حلال به همه ما عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(وسائل، ج ١، ص ٣٨)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم از امام صادق علیه السلام روایت شده که آن حضرت‌فرمودند‌: اَلعبادةُ حُسنُ النِّیةِ بِالطَّاعِة مِنَ الوَجهِ الّذی اُمِرَ بِهِ.

عبادت، یعنی اطاعت از خدا با نیّت صادقانه از همان راهی که او دستور داده است. (نه راه‌های دیگر) (وسائل، ج ١، ص ٣٨)

امام صادق (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته درباره نیت نماز:
1. نیت نماز بلکه هر عمل عبادی را لازم نیست به زبان آورده شود ، بلکه همین قدر که بداند چه کاری انجام می‌دهد ‏کافی است. مثلا مسافر همین مقدار که توجه دارد که نماز ظهر را با جماعت می خواند و نمازش را باید به صورت شکسته بخواند کفایت می‌کند. یا مثلا کسی که غسل انجام می‌دهد و همین که توجه دارد که غسل جنابت یا زیارت را برای خدا انجام می دهد کافی است و به زبان آوردن نیت لازم نیست.
2. مسافری که باید نماز را شکسته بخواند، چنانچه به نیت نماز چهار رکعتی نماز را شروع کند و در رکعت دوم یا رکعت اول متوجه شود، نماز را به صورت دو رکعتی تمام کند و حتی اگر قبل از رکوع رکعت سوم متوجه شود، باید بنشیند و نماز را دو رکعتی تمام کند.
3. اگر از روی فراموشی نیت نماز عصر کند و بین نماز متوجه شود که نماز ظهر را نخوانده باید نیت را به نماز ظهر برگرداند و نمازش‌صحیح‌است. ( عروة الوثقی النیه مساله6و2، رساله مراجع م 943)
خداوند متعال به همه ما نیت خالص عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
‌(وسائل الشّیعة : ج‌21،‏ص‌540، ح 27807 )

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم از امام رضا علیه السلام روایت شده که فرمودند : صاحِبُ النِّعْمَةِ یَجِبُ عَلَیْهِ التَّوْسِعَةُ عَلى عَیالِهِ.‌

هر که به هر مقدارى که در توانش مى باشد، باید براى اهل منزل خود انفاق و خرج کند. . (وسائل الشّیعة : ج‌21،‏ص‌540، ح 27807 )

امام رضا (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته در مورد حقوق زن و شوهر:
1. زن و شوهر نسبت به یکدیگر حقوق واجب و مستحبی دارند مثل اینکه زن نباید شرعا بدون اجازه شوهر از منزل خارج شود و یا اینکه مرد باید نفقه همسر دائمی خودش را که همان تامین خوراک و پوشاک و مسکن و سایر نیازهای متعارف خانم که مطابق شانش باشد تهیه کند و کار کردن خانم در منزل و همچنین اماده کردن رفاه بیشتر توسط مرد برای خانواده از کارهای مستحب برای زن و شوهر بشمار می آید و سفارش شده زن و شوهر موافق یکدیگر باشند و در امور زندگی درک متقابل داشته باشند.
2. زن و شوهر در یک مورد نباید موافق یکدیگر باشند و آن هم در گناه است یعنی زن و شوهر نباید در گناه از یکدیگر اطاعت کنند، که به یک مورد اشاره می شود:
‌یکی از گناهان این است که خانم در برابر نامحرم زینت و آرایش کند یا پوشش شرعی را رعایت نکند حتی اگر شوهر امر به زینت و آرایش در برابر نامحرم داشته باشد.
خداوند متعال به مردان ما غیرت و به زنان ما عفت عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

آغاز هفته دولت و شهادت سید علی اندرزگو 1357
جزئیات
حدیث گفتار روز
(امالى مفید: ج‌1،‌ص‌14)

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم از پیا‌مبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله روایت شده که فرمودند: إسْمَعُوا وَ أطِیعُوا لِمَنْ وَلاّهُ اللّهُ الْأمْرَ، فَإنَّهُ نِظامُ الاْسْلامِ.

از حاکمان الهى اطاعت کنید و گوش بفرمان باشید زیرا اطاعت از رهبرى مایه «وحدت اُمت اسلام» است. (امالى‌مفید:‌ج‌1،‌ص‌14)

حضرت محمد (ص)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته درباره حفظ نظام جمهوری اسلامی
1. حفظ نظام اسلامی از اوجب واجبات و از مهمترین اهداف اسلام می‌باشد و از مصادیق حفظ نظام حضور در همه عرصه های اجتماعی و سیاسی جامعه و انجام وظیفه به نحو صحیح در هر شغلی و منصبی است. (‌استفتاآت مکارم ج3 س1581)
2. تضعیف نظام اسلامی و هر کاری که منجر به تضعیف نظام اسلامی می شود جایز نیست. که به برخی از مصادیق آن اشاره میشود:
1. کم کاری در ادارات و کم کاری مسولین در انجام وظایفشان که علاوه بر حق الناس بودن و گناه بودن ،باعث ناراحتی و بدبینی مردم می شود.
2. اخلال ‌در امور اقتصادی با‌کارهایی همچون اختلاس و احتکار ‌اموال مورد نیاز ضروری مردم
3. همکاری با دشمنان نظام اسلامی و گروههای‌گمراه کننده .
4. ایجاد یاس و بدبینی با بیان‌سخنان غیر مستند یا بزرگ جلوه دادن مشکلات از طریق سخنرانی‌، مجلات، روزنامه‌ها و فضای مجازی فرقی نمی‌کند توسط برخی از مردم باشد و یا مسئولین و ‏‌یا کسانی که بواسطه علم یا توان اقتصادی شان در مردم تاثیر گذارند‌.
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام ، سلامتی مراجع عظام خصوصا امام خامنه ای صلوات بر محمد و آل محمد.

جزئیات
حدیث گفتار روز
(بحار، ج‌104،‌ص‌274‌و جامع احادیث الشیعه للبروجردی ج30 ص 142 و رساله آموزشی رهبری ج 2 ص 50)

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم از پیا‌مبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله روایت شده که فرمودند: إیَّاکُم وَ الرِّشْوَة فَإنَّهَا مَحْضُ الکُفْرِ‌وَ لَا یَشُمُّ صَاحِبُ الرِّشْوَةِ رِیحَ الْجَنَّةِ‌

‌از دریافت و‌ پرداخت رشوه‌ بپرهیزید‌ که‌ این ‌نافرمانی ‌خداوند ‌است‌ و کسی که گرفتار رشوه شود‌ بوی بهشت به‌ مشامش نمی‌رسد. (بحار، ج‌104،‌ص‌274‌و جامع احادیث الشیعه للبروجردی ج30 ص 142 و رساله آموزشی رهبری ج 2 ص 50)

حضرت محمد (ص)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته کوتاه درباره رشوه:
1. یکی از گناهان بزرگ رشوه است و تغییر دادن نام رشوه به اسم هدیه یا بخشش یا شیرینی سبب حلال شدن رشوه نمی‌شود و کسی که رشوه را گرفته واجب است ‌به‌ پرداخت کننده رشوه برگرداند. (مقام معظم رهبری ،س‌1246‌‌سیستانی ،رساله جامع ج 1‌م 2761)
2.رشوه دارای شکلهای مختلفی است:
1. رشوه خواری در قضاوت. یعنی انسان به قاضی چیزی بدهد که به نفع رشوه دهنده حکم کند.
2. رشوه ‌دادن برای انجام کار حرامی مانند خیانت در امانت یا ‌از بین ‌بردن حق دیگری باشد ‌مثلا به کسی رشوه بدهند تا با شهادت دروغ دادن حق کسی را ضایع کند.
3. رشوه گرفتن در قبال انجام وظیفه نیز حرام است مثلا کارمند دولت یا شرکت در مقابل کاری که و ظیفه‌اش می‌باشد پول دریافت نماید و پرداخت پول هم چون خلاف قانون است جایز نمی‌باشد.
خداوند متعال به همه توفیق کسب روزی حلال عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.

جزئیات
حدیث گفتار روز
(من لا یحضره الفقیه ج 3 ، ص 566 ، ح 4936 )

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم امام باقر علیه السلام در روایتی می فرمایند: إِنَّما حَرَّمَ اللّه عَز َّوَ جَلَّ الرِّبا لِئَلاّ یَذْهَبَ الْمَعْروفُ

خداى عز و جل ربا را حرام فرمود تا احسان کردن از بین نرود. (من لا یحضره الفقیه ج 3 ، ص 566 ، ح 4936 )

امام باقر (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته کوتاه در مورد ربا:
1. یکی از گناهانی که در قرآن به عنوان جنگ با خدا معرفی شده ربا است و از گناهان بزرگ به شمار می رود.
2. یکی از قراردادهایی که در آن ربا وجود دارد این است که انسان به کسی قرض بدهد و در ضمن قرض با قرض گیرنده هر چند به صورت ضمنی شرطی کند که منفعت مالی و سودی به قرض دهنده برسد، که چنین قرضی حرام است بنابر این اگر انسان قرض بدهد به شرط اینکه قرض گیرنده ماهیانه مبلغی سود بدهد یا اینکه قرض گیرنده در آینده به او قرض بدهد یا اینکه برایش کاری را انجام دهد یا اینکه قرض گیرنده بدون اجاره سکونت منزل را در اختیار قرض دهنده بگذارد که در اصطلاح رهن کامل گفته می شود ربا و حرام است. استفتائات بهجت ج3 سوال 4381؛ مراجع م2283؛ اجوبه الاستفتاآت سوال 1630 )
3. اگر در قرض حتی به صورت ضمنی شرط سود نشود ولی قرض گیرنده بعدا با رضایت خودش مبلغی بیشتری بدهد اشکالی ندارد.
تعجیل در فرج آقا امام زمان علیه السلام سلامتی مراجع عظام خصوصا امام خامنه ای صلوات بر محمد و آل محمد.

جزئیات
حدیث گفتار روز
سوره مبارکه فصلت آیه 30

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم با تبریک عید سعید قربان، خداوند متعال در قران مجید می فرماید: إِنَّ الَّذینَ قالوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ استَقاموا تَتَنَزَّلُ عَلَیهِمُ المَلائِکَةُ أَلّا تَخافوا وَلا تَحزَنوا وَأَبشِروا بِالجَنَّةِ الَّتی کُنتُم توعَدونَ.

به یقین کسانی که گفتند: «پروردگار ما خداوند یگانه است!» سپس استقامت کردند، فرشتگان بر آنان نازل می‌شوند که: «نترسید و غمگین مباشید، و بشارت باد بر شما به آن بهشتی که به شما وعده داده شده است.﴿فصلت آیه۳۰﴾

قرآن کریم
توضیح حدیثتوضیحات

برخی از مومنین گاهی اوقات سوال می کنند: به مجلس عروسی ای دعوت شده ایم که همراه با گناه است وظیفه چیست؟
در جواب عرض می شود اولا :اگر در مجلسی شراب باشد مثلا سر سفره یا روی میز، شراب است حضور و شرکت در چنین مجلسی مطلقا حرام است و به هیچ وجه مجاز به ماندن در آنجا نمی باشد.
ثانیا: اگر مجلس شراب نباشد اما از جهت دیگری گناه صورت می گیرد مثلا آهنگ رقص آور پخش می شود یا غیبتی صورت می گیرد به نظر برخی مراجع مانند امام خامنه ای (سیستانی- شبیری) اگر حضورش به گونه ای است که سبب ارتکاب گناه مثل گوش کردن به آهنگ حرام می شود یا حضورش تایید و امضای گناه در مجلس می باشد، هر چند مرتکب گناه نشود در این صورت حضور فرد در چنین مجلسی گناه و معصیت است و به نظر برخی مراجع (جهت اطلاع :مانند حضرت امام ،اقای مکارم) شرکت در چنین مجالسی مطلقا جایز نیست. نکته پایانی اینکه در هر مجلس گناهی چنانچه شرایط نهی از منکر وجود داشته باشد باید نهی از منکر صورت بگیرد هر چند نهی از منکر متوقف برخروج از مجلس یا تذکر دسته جمعی باشد باید این کار صورت بگیرد.(رساله اموزشی رهبر معظم انقلاب، حضور در مجلس معصیت ص345 ، استفتائات ایت الله سیستانی س 198 احکام مجلس عروسی،مکارم:استفتائات 2/س719،استفتاءات (امام خمینى)، ج‌3، ص: 148)
خداوند ‏توفیق ‏شناخت ‏گناه ‏و ترک گناه را به همه عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

عید قربان سالروز شهدای منا در عربستان 1394
جزئیات
حدیث گفتار روز
وسائل الشیعة؛ ج‌14، ص: 210

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم با تبریک عید سعید قربان. امیر المومنین در روایتی می فرمایند: لوعَلِمَ النَّاسُ مَا فِی الْأُضْحِیَّةِ لَاسْتَدَانُوا وَ ضَحَّوْا.....

اگر مردم اجر و ثواب قربانى کردن را مى‏ دانستند، قطعاً قرض مى‏کردند و اقدام به آن مى‏نمودند، زیرا هنگامى که اوّلین قطره خون قربانى به زمین مى‏ریزد صاحب آن آمرزیده مى‏شود.( وسائل الشیعة؛ ج‌14، ص: 210)

حضرت علی (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته درباره قربانی :
1. یکی از اعمالی که در روز عید قربان سفارش شده است قربانی کردن است و این عمل اختصاص به حاجیانی که حج بجا آورده اند، ندارد بلکه برای هر کسی که توانایی مالی دارد مستحب است بلکه اگر به جهت گران بودن قیمت قربانی چند نفر با همدیگر قربانی کنند کافی است.
2. حیوانی که برای قربانی مستحبی صحیح است گاو یا گوسفند یا شتر است و حیوانات دیگر صحیح نیست.
3. کسی که قربانی می‏کند می‌تواند یک سوم آنرا برای خود و خانواده اش بردارد و یک سوم آنرا به همسایگان هدیه ‏بدهد و یک ‏سوم ‏دیگر ‏را به‏ مسلمان ‏صدقه بدهد.
خداوند متعال توفیق عبادت و بندگی خودش را به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
تهذیب الاحکام ج5ص182.

سلام علیکم بسم الله ‏الرحمن الرحیم ضمن عرض تسلیت شهادت مسلم عقیل علیهما السلام از امام صادق علیه السلام روایت شده که فرمودند : تَخَیَّر لِنَفسِکَ مِنَ الدُّعاءِ ما أحبَبتَ واجْتَهِدْ ، فإنَّهُ (یَومَ عَرَفَة) یَومُ دُعاءٍ و مَسألَةٍ‏

ٍ‏ هر چه مى خواهى براى خود دعا بخوان و [در دعا کردن] بکوش که آن روز [روز عرفه] روز دعا و درخواست است. تهذیب الاحکام ج 5ص182.

امام صادق (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

یکی از روزهایی که بسیار به دعا سفارش شده است روز عرفه است و دعا کردن آدابی دارد مثل اینکه انسان در دعا کردن پافشاری داشته باشد یا اینکه دعا کردن با حالت گریه و ابتهال باشد و همچنین بعضی از کارها مانع استجابت دعاست مثل رعایت نکردن حق الناس بنابر این:
۱. اگر ‏حق مالی مردم به گردن انسان باشد باید حق مالی و بدهی مالی را پرداخت کرد و تنها با توبه از گناه حق مالی مردم از بین نمی‌رود‌.
2. اگر انسان بخواهد بدهی خود را پرداخت کند چنانچه به طلبکار دسترسی دارد باید به خود وی ‏بدهد و اگر فرد فوت کرده می‌بایست به ورثه‌اش بپردازد .و اگر پرداخت مستقیم بدهی به ‏طلبکار ‏سبب‏ آبروریزی یا مانع شرعی دیگری در میان است می تواند به صورت غیر مستقیم مثلا به کمک واسطه بدون ذکر جزئیات بدهی خود را پرداخت کند.و انجام کارهای خیر از طرف طلبکار بجای پرداخت بدهی کافی نیست.
3. اگر طلبکار معلوم نیست باید برای پیدا کردن او جستجو نماید و چنانچه مایوس از پیدا‌کردن طلبکار باشد باید با اجازه مرجع تقلید مقدار بدهی را به فقیر متدین بدهد.
‌تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع‌ عظام خاصه امام خامنه ای صلوات بر محمد و آل محمد

روز عرفه ، شهادت حضرت مسلم ابن عقیل علیهما السلام
جزئیات
حدیث گفتار روز
سوره مبارکه زمر آیه 53

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم ضمن عرض تسلیت شهادت حضرت مسلم بن عقیل علیهما السلام خداوند متعال در قران مجید می فرماید: قُلْ یَا عِبَادِیَ الَّذِینَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّـهِ إِنَّ اللَّـهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ .

بگو: اى بندگان من که بر خود اسراف و ستم کرده‏اید! از رحمت خداوند نومید نشوید که خدا همه گناهان را مى‏آمرزد،‌زیرا او بسیار آمرزنده و مهربان است (آیه53 سوره مبارکه زمر)

قرآن کریم
توضیح حدیثتوضیحات

یکی از شبهای با فضیلت، شب عرفه است که شب توبه و مناجات با خداوند متعال است به همین مناسبت چند نکته کوتاه درباره توبه عرض می کنم:
1. یکی از مهمترین واجبات توبه از گناهان است که واجب فوری است و تأخیرانداختن آن جایز نیست و زمان و مکان و آداب خاصی لازم ندارد لذا فرد وقتی گناهی مرتکب شد باید سریعا توبه کند هر چند قبلا توبه کرده و آنرا شکسته؛ باز هم باید توبه واقعی کند و به سوی خداوند برگردد و از رحمت خدا نا امید نباشد زیرا ناامیدی خودش گناه است.
2. حقیقت توبه پشیمانی از گناه است یعنی قلبا از گناهش پشیمان شود و تصمیم بر ترک گناه بگیرد‌.
3 .‌نسبت به برخی گناهان علاوه بر پشیمانی و تصمیم بر ترک گناه ، جبران گذشته واجب است مثل اینکه اگر گناه فردی ترک نماز و روزه بوده در انجام نماز و روزهای قضا کوتاهی نکند یا اگر خمس ،‌زکات و حق الناس که بر گردن دارد را پرداخت کند. (عروه اول احکام اموات ؛ مراجع مساله 1813؛ 1814؛ 1815؛ 2279؛ 2701).
خداوند متعال به همه ما توفیق توبه و انابه عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

شهادت حضرت مسلم بن عقیل علیهما السلام
جزئیات
حدیث گفتار روز
خصال صدوق ص 125

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم از پیا مبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله روایت شده که فرمودند: یا عَلِیُّ مَنْ أتَى ٱللهَ بِمَا ٱفْتَرَضَ ٱللهُ عَلَیْهِ فَهُوَ مِنْ أعْبَدِ ٱلنَّاسِ‌.

یا علی! عابدترین مردم کسی است که به آنچه خداوند بر او واجب نموده عمل نماید. خصال صدوق ص 125

حضرت محمد (ص)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته کوتاه درباره احکام تیمم:
1. تیمم بر دو نوع است گاهی اوقات بجای وضو گرفتن تیمم واجب می شود که به آن تیمم بدل از وضو گفته می شود و گاهی اوقات بجای غسل کردن، تیمم انجام می گیرد که به آن تیمم بدل از غسل گفته می شود. البته کیفیت تیمم بدل از غسل و وضو یکسان هستند و فقط در نیت تفاوت دارند. توضیح المسائل مراجع م 701
2. اگر فردی بخواهد برای نماز وضو بگیرد یا در جایی که وظیفه اش غسل کردن است، غسل کند، تمام نماز یا بخشی از نماز در خارج وقت واقع می شود باید تیمم کند اما بسیاری از مردم در چنین شرایطی هم وضو یا غسل می گیرند که صحیح نیست و اگر کسی عمدا نماز را به تاخیر بیندازد که وقت برای وضو و غسل نداشته باشد، معصیت کرده است ولی نماز او با تیمم صحیح است.توضیح المسائل مراجع م 678و 679
3. در تیمم علاوه بر کشیدن کف دست بر پیشانی و پشت دستها، کشیدن کف دست بر دو طرف پیشانی که به آن جبینین گفته می شود، واجب است.توضیح المسائل مراجع م 700
4. کسی که با مجوز شرعی بدل از غسل جنابت، تیمم کند، بعد از تیمم ،لازم نیست برای نماز وضو بگیرد. توضیح المسائل مراجع م 723
خداوند متعال ما را آشنا به دستورات دین بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
امالی(صدوق) ص 21 ؛ تحف العقول ص 489 .

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم از حضرت زهرا سلام الله علیها روایت است که می‌فرمایند: ازهَدُ الناسِ مَن تَرَکَ الحَرام.‌

زاهد ترین مردم کسی است که حرام را ترک کند. امالی(صدوق) ص 21 ؛ تحف العقول ص 489 .

حضرت فاطمه (س)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته درباره بیت المال:
1. استفاده کردن از اموال دیگران در صورتی جایز است که یقین داشته باشیم که صاحبش رضایت دارد یا اجازه بدهد و همچنین تصرف در اموال عمومی و بیت المال در صورتی جایز است که مطابق قوانین معتبر یا اجازه حاکم شرع باشد و گرنه استفاده از آنها حرام‌است.‌هر چند فرد قصد برگرداندن و جبران داشته باشد. لذا استفاده شخصی از اتومبیل اداره یا دستکاری در کنتور آب و برق و گاز یا استفاده غیر قانونی از بیمه،‌حرام است.‌مسائل جدید، ج4، ص165و19 ( تصرفات جزئی. (استفتائات بهجت ج 4 ص360 )
2. کمک کردن به دیگران برای استفاده غیر قانونی از اموال عمومی و بیت المال نیز شراکت در جرم‌ و خودش گناه است. مانند اینکه رئیس‌ اداره ای اموال عمومی را در اختیار خویشان و بستگانش و دوستانش بگذارد.
‌3-. کسی که خواسته یا نا خواسته به اموال عمومی خسارت زده یا تصرف بیجا نموده باید دینش را ادا کند و در صورت امکان به همان اداره برگرداند و الا باید به خزانه عمومی پرداخت کند. (توضیح المسائل مراجع ج 2 ص 393 م 2279؛ جامع الاحکام صافی ج2 س1877 - 1878؛ استفتائات مکارم ج3 س 1520 و اجوبه رهبری س 1955 و س 1954؛ استفتائات بهجت ج 4 ص36 0س 5831 - 5833)
خداوند متعال توفیق ترک گناه را به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
وسائل الشیعة؛ ج‌16، ص: 117

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم ضمن عرض تسلیت شهادت امام باقر علیه السلام ایشان در روایتی می فرمایند: بِئْسَ الْقَوْمُ قَوْمٌ یَعِیبُونَ الْأَمْرَ بِالْمَعْرُوفِ وَ النَّهْیَ عَنِ الْمُنْکَرِ.

چه ملت بدی هستند مردمی که امر به معروف و نهی از منکر را، حقیر می‌شمارند. وسائل الشیعة؛ ج‌16، ص: 117

امام باقر (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته کوتاه درباره امر به معروف و نهی از منکر:
1. یکی از بزرگترین و با اهمیت ترین دستورات اجتماعی دین مبین اسلام "امر به معروف و نهی از منکر می باشد و هدف عمده و اساسی در امر به معروف و نهی از منکر محقق شدن معروف و ترک منکر است و برای رسیدن به این هدف باید به دنبال بهترین و موثرترین راهکارها و شیوه های عملی باشیم مثلا گاهی اوقات بازگو کردن خوبی های افراد در هنگام نهی از منکر یا تشویق عاملان به معروف، مخفیانه بودن امر و نهی، ، خودداری از نهی از منکر به هنگام خشم و از قبیل این راهکارها باید مورد توجه قرار بگیرد.
2. هر چند امر به معروف و نهی از منکر بسیار مهم است، اما نباید در مراحل مختلف آن، حقوق مسلمانان را نادیده گرفت و شخصیت و آبرویشان را مخدوش ساخت و لذا اجازه تجسّس و پرده دری و پی جویی گناهان پنهان که در خلوت انجام می شود، به بهانه امر به معروف و نهی از منکر به کسی داده نشده است.
3. یکی از منکرات که در ادارات باید از آن دوری شود، کم کاری است مثل دیرتر از وقت بر سر کار حاضر شدن یا اینکه پیش از تمام شدن وقت اداری دست از کار کشیدن و یا انجام فعالیتهای شخصی در ساعات کاری و انجام ندادن وظایف محوله، که در صورت مشاهده باید با شرایط،نهی از منکر انجام بگیرد.
خداوند توفیق فریضه مهم امر به معروف ونهی از منکر به همه ما عنایت فرماید، به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد

شهادت امام محمد باقر علیه السلام و گشایش مجلس خبرگان رهبری 1358
جزئیات
حدیث گفتار روز
(الکافی (ط- الإسلامیة)، ج‏1، ص: 34)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم ضمن عرض تسلیت شهادت امام باقر علیه السلام از رسول گرامی صلی الله علیه و اله در روایتی می فرمایند : فَضْلُ الْعَالِمِ عَلَى الْعَابِدِ کَفَضْلِ الْقَمَرِ عَلَى سَائِرِ النُّجُومِ لَیْلَةَ الْبَدْرِ.

برترى عالم بر عابد مانند برترى ماه شب چهارده است بر ستارگان. (الکافی (ط- الإسلامیة)، ج‏1، ص: 34)

حضرت محمد (ص)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته کوتاه درباره یادگیری مسائل دین:
1. مسائلى را که انسان غالبا به آنها احتیاج دارد واجب است، یاد بگیرد.مانند احکام نماز، روزه و یا احکام معاملات مثل احکام خرید و فروش یا گرفتن وام و تسهیلات را برای کسانی که مورد احتیاجشان هست.(رساله مراجع م 11)
2. در بسیاری از احکام و مسائل دینی ندانستن و جهل عذر محسوب نمی شود مثلا اگر کسی به جهت ندانستن و جهل به مساله؛ وضو یا غسل را باطلی بجا آورده باشد یا ارکان نماز را کم یا زیاد کند، نمازی که با وضو یا غسل باطل بجا آورده باطل است و دوباره باید نماز را بخواند یا کسی که مثلا توانایی ایستادن دارد هر چند به کمک تکیه بر دیوار یا صندلی، ولی نماز را نشسته می خواند نماز هایی که به این صورت خوانده باید دوباره بخواند.هر چند از مساله آگاه نبوده است.(رساله مراجع1264)
3. در معاملات و قراردادهای شرعی مثل قرارداد وامهای بانکی اگر کسی نداند قراردادش صحیح است یا خیر، نمی تواند در مالی که از چنین معامله مشکوکی بدست آورده تصرف نماید. (رساله مراجع م 2052)
خداوند متعال توفیق علم آموزی و عمل به آن را به همه عنایت کند به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

شهادت امام باقر علیه السلام
جزئیات
حدیث گفتار روز
(کافی (ط- الاسلامیه) ج 3 ، ص 321 ، ح 7)

سلام ‏علیکم ‏بسم ‏الله ‏الرحمن ‏الرحیم ‏از ‏امام ‏باقر ‏علیه السلام ‏روایت ‏است ‏که ‏می‌فرمایند: مَن اَتَمَّ رُکوعَهُ لَم‌تَدخُلهُ وَحشَةٌ فی القَبر .

هر که رکوع نمازش را‏ کامل انجام دهد هیچ ترس و وحشتی در ‏قبر به سراغش نمی آید. (کافی (ط- الاسلامیه) ج 3 ، ص 321 ، ح 7)

امام باقر (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

یکی از واجبات رکنی نماز، رکوع هست که برای انجام رکوع صحیح باید نکاتی رعایت شود که به برخی از آنها اشاره می شود:
1. برای انجام رکوع، خم شدن باید به قصد رکوع و خضوع در برابر پروردگار متعال باشد؛ پس اگر به قصد کاری دیگر مثلاً برای برداشتن چیزی مثل قرآن یا مفاتیح از روی زمین خم شود، نمی‌‌تواند آن را رکوع به حساب آورد؛ بلکه باید بایستد و دوباره برای رکوع خم شود و با این عمل، رکن زیاد نشده و نماز باطل نمی‌شود. .(توضیح المسائل مراجع م 1025)
2. یکی از واجبات رکوع ایستادن بعد از رکوع است یعنی اینکه بعد از تمام شدن ذکر رکوع، واجب است، نماز گزار راست بایستد و بعد از آنکه بدن آرام گرفت، به سجده برود و اگر عمداً پیش از ایستادن به سجده رود، یا پیش از آرام گرفتن بدن به سجده برود، نمازش باطل است.(توضیح المسائل مراجع م 1040)
3. اگر نماز گزار رکوع را فراموش کند و پیش از آنکه به سجده برسد یادش بیاید، باید بایستد و از حالت ایستاده به رکوع برود و چنانچه بدون ایستادن در همان حالت خمیدگی به رکوع برود، کافی نیست. (توضیح المسائل مراجع م 1041)
خداوند توفیق بندگی خالصانه اش را به همه ما عنایت فرماید به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد

شهادت زائران خانه خدا
جزئیات
حدیث گفتار روز
موسوعه الامام الجواد ج2 سید حسین قزوینی، مستدرک سفینه البحار ج8 شیخ علی نمازی ص 378؛ تنبیه الخواطر ج 1 ص 41.

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم از حضرت جواد الائمه علیه السلام روایت است که می فرمایند: ثَلاثٌ مِنْ عَمَلِ الاْبْرارِ: إقامَةُ الْفَرائِض، وَ اجْتِنابُ الْمَحارِم، و احْتِراسٌ مِنَ الْغَفْلَةِ فِی الدّین.

سه چیز از کارهای نیکان است‌: انجام واجبات الهی،‌ دوری از گناهان، حفظ کردن خود از غفلت و بی خبری در امور دینی. موسوعه الامام الجواد ج2 سید حسین قزوینی، مستدرک سفینه البحار ج8 شیخ علی نمازی ص 378؛ تنبیه الخواطر ج 1 ص 41.

امام جواد (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته کوتاه درباره محرمیت :
1. یکی از راههایی که سبب محرمیت ازدواج است بنابر این اگر خانمی با مردی ازدواج کند پدر شوهر و پدر بزرگ های شوهر چه از طرف پدر و چه از طرف مادری با عروس خانم محرم هستند و همچنین به صرف عقد این خانم با این مرد، با تمامی فرزندان و نوه ها و نبیره ها و هر چند سلسله ادامه پیدا کند محرم است هر چند این خانم از این مرد بچه ای هم نداشته باشد و محرمیت اینها، محرمیت ابدی است لذا اگر زن و شوهر از همدیگر جدا شود یا شوهر فوت کند باز هم پدر شوهر و پدر بزرگ های شوهر و فرزندان شوهر محرم هستند.
2. اگر اقایی با خانمی ازدواج کند با مادر خانم و مادر بزرگ های خانم چه از طرف پدری و مادری محرم می شود و این محرمیت، محرمیت ابدی است لذا اگر مرد از خانم طلاق بگیرد یا همسرش فوت کند باز هم با مادر خانمش محرم است.
3. با عقد ازدواج عمه و خاله خانم و خواهر خانم با شوهر محرم نمی شود همچنانکه دایی و عمو و بردار شوهر با خانم محرم نمی شوند.
خداوند متعال توفیق یادگیری و عمل به دستورات دین را به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(وسایل الشیعه ج 16 ، ص119 ، ح 21132)

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم. در روایت است از حضرت امام محمد باقر علیه السلام که می‌فرمایند: إِنَّ الْأَمْرَ بِالْمَعْرُوفِ وَ النَّهْیَ عَنِ الْمُنْکَرِ فَرِیضَةٌ عَظِیمَةٌ بِهَا تُقَامُ الْفَرَائِضُ .

امر به معروف و نهى از منکر دو واجب بزرگ الهى مى‌باشند که سایر واجبات با آنها بر‌پا مى‌مانند. (وسایل الشیعه ج 16 ، ص119 ، ح 21132)

امام باقر (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته کوتاه درباره امر به معروف و نهی از منکر:
1. امر به معروف و نهی از منکر مختص به صنف و گروهی نیست و بر همه اقشار جامعه با وجود شرائطش واجب است و امر به معروف و نهی از منکر در گناه بد حجابی خلاصه نمی شود بلکه هر گناهی را همچون احتکار یا استهزاء و اهانت به مومنی را و یا کسی نظام اسلامی را تضعیف می کند، و مانند این گناهان را مشاهده کند باید با شرایطش نهی از منکر کند.
2. هر کدام از امر به معروف و نهى از منکر بر دو‌قسم واجب و مستحب تقسیم مى‌شود، به این معنا که امر به معروف در موارد ترک واجب و انجام حرام، واجب است و در مواردی که انجام معروف، مستحب و انجام منکر، مکروه است امر به معروف و نهی از منکر مستحب می‌باشد (تحریر ج 2 اقسام و کیفیت وجوب امر و نهی)
3.فردی که می‌خواهد امر به معروف و نهی از منکر کند، باید بداند کاری که فرد آن را ترک نموده، از واجبات است یا کاری که فرد آن را مرتکب شده، از گناهان می‌باشد. معروف یعنی کاری که عقل خوب بودن آن را متوجه میشود و یا شرع مقدّس ما را به خوب بودن آن راهنمایی کرده است مثل نماز ،عدالت ، رعایت حق الناس و منکر یعنی کاری که عقل بد بودن آن را درک می کند و یا شارع مقدّس ما را از ناپسند بودن آن آگاه نموده است.مثل ظلم و بد حجابی و رشوه گرفتن (رساله جامع ص 617‌و تحریر مساله امر به معروف)
خداوند متعال توفیق عمل به وظائف شرعی را به همه ما عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

جزئیات
Begin WebGozar.com Counter code End WebGozar.com Counter code