شک بعد از محل

حدیث با موضوع نماز

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. از رسول گرامی اسلام صلی الله و علیه و آله و سلم در مورد نماز سوال شد، آن حضرت در ضمن حدیثی فرمودند: ...تَکُونُ صَلَاةُ الْعَبْدِ عِنْدَ الْمَحْشَرِ تَاجاً عَلَى رَأْسِهِ وَ نُوراً عَلَى وَجْهِهِ وَ لِبَاساً عَلَى بَدَنِهِ وَ سِتْراً بَیْنَهُ وَ بَیْنَ النَّار... .

نماز بنده در روز محشر، تاج سر او و نور روی او و جامه و پیراهن تن او و پرده ایست میان او و آتش. (الخصال ؛ ج‏2 ص522)

(الخصال ؛ ج‏2 ص522)
حضرت محمد (ص)
توضیحات

چند نکته کوتاه درباره شکیات نماز:
در نماز به بعضی از شکها نباید اعتنا کرد و نماز صحیح است که به دو مورد از آنها اشاره می شود:
مورد اول: شک بعد از محل است: مانند اینکه فردی در حال خواندن سوره شک کند که سوره حمد را خوانده یا نه؟ یا در سلام نماز شک کند که تشهد را خوانده یا خیر؟ در این صورت نباید به شک خود اعتنا کند و نماز صحیح است.(عروة الوثقی، صلاة، فصل فی الشک م10) (شک در انجام سجده در حال برخواستن اختلافی است.) (رساله مراجع مساله 1168 و 1172 آیت الله مکارم: اگر زمانی که وارد آیه بعد شده شک کند آیه قبل یا قبل تر را خوانده یا نه یا وارد کلمه‏ اى از یک آیه شده، شک کند کلمه قبل را خوانده باید بنابر احتیاط واجب برگردد و آن را به قصد قربت به جا آورد و بعد دنبال آن را ادامه دهد.)(رساله مراجع م1169 و سایت مکارم، شکیات نماز)
مورد دوم : شک می کند که عمل یا ذکر را درست گفته است یا غلط: مثلا در حال خواندن آیه دوم سوره حمد می باشد، شک می کند که آیه اول از سوره حمد را درست خوانده است یا خیر؟، یا در حال خواندن سوره توحید هست شک می کند که سوره حمد را صحیح خوانده یا خیر؟؛ در این نوع شکها می فرمایند به شکش توجه نکند و نماز را ادامه دهد و نماز صحیح می باشد.(طبق نظر اکثر فقهاء. آیت الله مکارم: قبل از داخل شدن در جزء بعدی احتیاط دو مرتبه بخواند) (رساله مراجع مساله 1168 و عروة الوثقی، صلواة، فصل فی الشک، م12)
ان شاء الله نمازهایمان مورد قبول حضرت حق واقع شود به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.

احکام
Begin WebGozar.com Counter code End WebGozar.com Counter code